You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Σεπ
Σεπ

Η PERI κατασκευάζει το πρώτο κτήριο με 3D εκτύπωση στη Γερμανία

29 Σεπ 2020

Δελτία τύπου

29 Σεπ 2020
Weissenhorn (Βαυαρία) / Beckum (Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία)
  • Δελτίο τύπου (GR)
  • 38.207 Χαρακτήρες (χωρίς κενά)
  • 1 πατήστε την εικόνα
  • 1.3 MB
Κατεβάστε τα Δελτία Τύπου

Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης της κατασκευής για κατασκευή κατοικιών είναι πλέον διαθέσιμη στην αγορά, Weissenhorn (Βαυαρία) / Beckum (Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία)

Η PERI κατασκευάζει το πρώτο κτήριο με 3D εκτύπωση

στη Γερμανία

• Η κατασκευή του πρώτου αστικού κτηρίου της Γερμανίας με 3D εκτύπωση έλαβε χώρα στη Βεσφαλία
  • Η νέα τεχνική κατασκευής πέρασε με ευκολία από όλες τις κανονιστικές διαδικασίες έγκρισης
  • Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης της κατασκευής για κατασκευή κατοικιών είναι πλέον διαθέσιμη στην αγορά

Weissenhorn (Βαβαρία) / Beckum (Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία), 29/09/2020.

Η PERI GmbH κατασκευάζει το πρώτο αστικό κτήριο της Γερμανία με τεχνολογία 3D εκτύπωσης στο Beckum της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσφαλίας. Η διώροφη μονοκατοικία με επιφάνεια περίπου 80 τ.μ. ανα όροφο δεν κατασκευάστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά εκτυπώθηκε από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή κατασκευής.

Αυτή η τεχνική κατασκευής, η οποία για πρώτη φορά έλαβε χώρα στη Γερμανία, πέρασε το τελευταίο χρονικό διάστημα, από όλες τις κανονιστικές διαδικασίες έγκρισης. Το τεχνικό γραφείο Schießl Gehlen Sodeikat υποστήριξε την ανάπτυξη της ιδέας για να πάρουμε την έγκριση, ενώ ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των σχετικών τεστ έγκρισης πραγματοποιήθηκαν από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους MENSE-KORTE ingenieure+architekten και ο πελάτης είναι η εταιρεία Hous3Druck GmbH. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθεί το εκτυπώσιμο σκυρόδεμα προήλθαν από την HeidelbergCement.

Το μητροπολιτικό κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσφαλίας υποστηρίζει το εγχείρημα της τρισδιάστατης εκτύπωσης της κατασκευής στο Beckum, ως μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης «καινοτόμων κατασκευών». Σήμερα η Ina Scharrenbach, υπουργός υπεύθυνη για την ταυτότητα του τόπου, τις κοινότητες και την τοπική κυβέρνηση, καθώς και για τις κατασκευές και την ισότητα των φύλων στο μητροπολιτικό κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσφαλίας, ενημερώθηκε για την πρόοδο της κατάστασης ως τώρα στο εργοτάξιο του Beckum.

“Καινοτομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία: ψηφιακό, δυναμικό, έτοιμο για εκτύπωση – αυτές είναι οι δικές μας λέξεις κλειδια, που είναι συνυφασμένες με τις κατασκευές του μέλλοντος. Είμαστε περίφανοι που το πρώτο σπίτι με 3D εκτύπωση κατασκευάστηκε στο μητροπολιτικό μας κράτος. Αυτό κάνει την Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία πρωτοπόρα στην Γερμανία. Όχι αύριο, ούτε κάποια μέρα, αλλά σήμερα. Το μητροπολιτικό κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσφαλίας παρέχει συγκεκριμένη υποστήριξη σε επενδύσεις που σχετίζονται με την καινοτομία στις κατασκευές: το τρισδιάστατο σπίτι επιδοτήθηκε με 200,000€. Θα ακολουθήσει η κατασκευή και άλλων έργων με την ίδια μέθοδο,” εξήγησε η κυρία Scharrenbach.

“Η κατασκευή της τρισδιάστατης μονοκατοικίας στο Beckum αποτελεί ορόσημο για την τεχνολογία της κατασκευής με 3D εκτύπωση”, είπε ο Thomas Imbacher Διευθυντής καινοτομίας και marketing στην PERI GmbH. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τεχνική εκτύπωσης της κατασκευής θα είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα τμήμα της αγοράς τα επόμενα χρόνια με αξιοσημείωτη δυναμική. Αντίστοιχα έργα κατοικιών με την τεχνική της εκτύπωσης έχουν ήδη σχεδιαστεί σε όλη τη Γερμανία. Είμαστε περήφανοι που η PERI συμμετείχε σε αυτό το έργο στο Beckum και μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε πρωτοπόροι και πρόδρομοι της νέα αυτής κατασκευαστικής μεθόδου.”

“Στην PERI επικρατεί η άποψη ότι είμαστε κορυφαίοι στην καινοτομία σε όλες τις αγορές μας,” είπε ο Dr Fabian Kracht Διευθυντής οικονομικών και οργάνωσης και εκπρόσωπος τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της PERI Group. “Το ότι επενδύουμε έξυπνα σε start-ups που προσφέρουν νέες λύσεις στις αγορές μας, αποτελεί μια ακόμη άποψη αυτού. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένας επιχειρηματικός τομέας που προέκυψε από το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο και τώρα βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στην αγορά. Το  success story του Beckum είναι απόδειξη ότι πήραμε τη σωστή απόφαση.”

“Η τρισδιάστατη εκτύπωση της κατασκευής αλλάζει θεμελιωθώς το τρόπο που χτίζουμε και την διαδικασία κατασκευής κατοικιών. Καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο κτήριο στο είδος του, προσπαθούμε να εκτυπώνουμε με πιο αργούς ρυθμόυς από αυτούς που είναι στην πραγματικότητα εφικτό,” λέει ο Leonhard Braig, Διευθυντής παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας στην PERI GmbH. “Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να αποκτήσουμε περαιτέρω εμπειρία στον τρόπο που θα λειτουργούμε, καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις δυνατότητες μείωσης κόστους που μας προσφέρει η τεχνολογία μας στο επόμενο έργο με εκτύπωση που θα αναλάβουμε.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους MENSE-KORTE ingenieure+architekten και ο πελάτης είναι η Hous3Druck GmbH. “Η διαδικασία εκτύπωσης σκυροδέματος δίνει σε εμάς τους σχεδιαστές ελευθερία σε μεγάλο βαθμό όταν σχεδιάζουμε κτήρια. Με τον παραδοσιακό τρόπο κτησίματος, αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αλλά με υψηλό κόστος,” λέει ο αρχιτέκτονας Waldemar Korte, συνεργάτης της αρχιτεκτονικής ομάδας των MENSE-KORTE ingenieure+architekten στο Beckum. “Με την εφαρμογή της μεθόδου εκτύπωσης στην μονοκατοικία στο Beckum, παρουσιάζουμε την δυνατότητα της μεθόδου αυτής. Αποτελεί μεγάλο προνόμιο για την ομάδα μας η υλοποίηση του έργου της κατασκευής της πρώτης κατοικίας με τρισδιάστατη εκτύπωση στην Γερμανία. Πιστεύουμε στην μελλοντική βιωσιμότητα της τεχνολογίας της κατασκευής με εκτύπωση στον κατασκευαστικό τομέα και ήδη έχουμε στα σκαριά κι άλλα έργα με τρισδιάστατη εκτύπωση.”

Τεχνολογία εκτύπωσης και υλικά

Η PERI χρησιμοποιεί 3D εκτυπωτές τύπου BOD2 για την εκτύπωση. Αυτή η τεχνολογία εκτύπωσης προέρχεται από τον Δανό κατασκευαστή COBOD. Η PERI απέκτησε μερίδιο στην COBOD το 2018. Ο εκτυπωτής BOD2 που χρησιμοποιήθηκε στο Beckum είναι ένας εκτυπωτής γερανογέφυρας, που σημαίνει ότι η κεφαλή εκτύπωσης μετακινείται 3 άξονες σε ένα ασφαλώς εγκατεστημένο μεταλλικό πλαίσιο. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο εκτυπωτής μπορεί να μετακινηθεί κατά μήκος του πλαισίου του σε οποιαδήποτε θέση εντός της κατασκευής και χρειάζεται μόνο να ρυθμιστεί εφάπαξ.

Το υλικό “i.tech® 3D” που χρησιμοποιήθηκε στην διαδικασία εκτύπωσης δημιουργήθηκε από την HeidelbergCement ειδικά για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Οι ιδιότητές του είναι προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης της κατασκευής και λειτουργεί τέλεια με τον εκτυπωτή BOD2. Αυτό εξασφαλίζει την σταθερή πρόοδο που έχει γίνει καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

“Είχαμε μια αποτελεσματική συνεργασία με την HeidelbergCement. Απάντησαν εύκολα και γρήγορα σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε σε εκκρεμότητα σχετικά με τις κατασκευαστικές μέθοδους και τα υλικά εκτύπωσης,” λέει ο Fabian Meyer-Brötz, υπεύθυνος της κατασκευής με 3D εκτύπωση της PERI.

Το κτήριο αποτελείται από τριπλούς τοίχους με κενό, που είναι γεμισμένοι με μονωτικό μίγμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, ο εκτυπωτής λαμβάνει υπόψη του τις σωληνώσεις και ενώσεις για το νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.α που τοποθετούνται αργότερα. Ο BOD2 εχει πιστοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που είναι εφικτό να πραγματοποιεί εργασίες μέσα στην περιοχή εκτύπωσης ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα η εκτύπωση. Αυτό σημαίνει ότι χειροκίνητες εργασίες, όπως η εγκατάσταση άδειων σωλήνων και ενώσεων, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην διαδικασία εκτύπωσης.

Μόνο 2 χειριστές απαιτούνται για τη λειτουργία του εκτυπωτή. Η κεφαλή εκτύπωσης και τα αποτελέσματα της εκτύπωσης ελέγχονται από μια κάμερα. Με ταχύτητα 1 m/s, ο BOD2 είναι προς το παρόν ο ταχύτερος τρισδιάστατος εκτυπωτής κατασκευής που διατίθεται στην αγορά.

Ο BOD2 χρειάζεται μόνο περίπου 5 λεπτά για να ολοκληρώσει ένα 1m² ενός διπλού τοίχου.

Σχετικά με την PERI:

Με πωλήσεις 1,685€ εκατ. το 2019, η PERI είναι κορυφαία στην κατασκευή και προμήθεια συστημάτων μεταλλότυπων και ικριωμάτων στον κόσμο. Η οικογενειακή επιχείρηση, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Weissenhorn της Γερμανίας, που απασχολεί περισσότερους από 9,500 εργαζομένους, και λειτουργεί πάνω από 60 θυγατρικές και περισσότερες από 160 αποθήκες σε όλο τον κόσμο, παρέχει στους πελάτες της καινοτόμο εξοπλισμό συστημάτων και ολοκληρωμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με όλες τις διαστάσεις της τεχνολογίας των μεταλλότυπων και ικριωμάτων.